Megújul a kultúrház kívül-belül Dobriban

Tartalomhoz ugrás

Megújul a kultúrház kívül-belül Dobriban

...:::Dobri község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · Kedd 26 Jan 2021
Elkezdődött a településen a kultúrház felújítása, átalakítása. A munkálatokat a tervek szerint április végére fejezik be.

Pályázati forrásból újul meg az intézmény. A már zajló munkálatok során elvégzik a külső homlokzat szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, megtörténik az akadálymentes bejárat és a vizesblokk kialakítása.
– Húszmillió forintot nyertünk el a már régóta időszerű beruházásra – mondta Lógár Zoltán polgármester. – Jelentős változtatás az épületen, hogy az eddig az utcafrontra nyíló ajtót áthelyeztük már az oldalsó falra, az új megoldással a parkoló felé nyílik. Így egyrészt praktikusabb, esztétikusabb, másrészt az akadálymentes mosdó és bejárat kialakítását is megkönnyítjük ezzel. Emellett újra, korszerűbbre cseréljük a régi, elöregedett kazánt. A fűtési rendszer ezt leszámítva rendben van.

Zajlik a kultúrház felújítása, a színpadra vezető lépcsőt is elbontották, áthelyezik. A képen Süléné Tamás Krisztina közművelődési asszisztens, Lógár Zoltán és Balogh János (j) Fotó: Korosa Titanilla
A polgármester hozzátette: a felújítás költségei ­várhatóan meghaladják a húszmillió forintot, hiszen a tervek elkészítése óta emelkedtek az árak, ezért az önkormányzatnak is a zsebébe kell majd nyúlnia.
– A külső munkákat vállalkozó végzi, a belső térben a közfoglalkoztatottak segítenek az átalakításban. Szükség lesz az alapzat újrabetonozására, új burkolatot és festést is kap a kultúrház nagyterme, és a kultúrház előtti járdát is felújítjuk. Leaszfaltoztatjuk 400 méteren, részben a Start-munkaprogramban – mondta. Dobriban a Start-programban most heten dolgoznak, jövőre bővül a létszám. Mint azt Lógár Zoltán elmondta: igyekeznek a közfoglalkoztatottak bevonásával minél több munkát saját erőből megoldani. Az ő feladatuk a falu köztereinek és a temetőnek a rendben tartása is.
– A kultúrházzal szemben a millenniumi emlékparkban ősszel kivágtuk az elöregedett fákat, tavasszal újakat ültetünk, virágosítunk, parkosítunk, hogy a falu e része teljesen megszépüljön – folytatta.
A faluban rendszeresen megtartják év elején – igaz, idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt – a hagyományőrző disznóvágást, a Vince-napi pincejárást, valamint a borversenyt, mely rendezvények alkalmával a kultúrházat is használják, illetve a lakosság is igénybe veheti azt.
– Érdekesség, hogy az épületet az 1800-as évek végén emelték, régen ott működött az olvasókör, színdarabokat adtak elő. A színpad most is megvan, meg is tartjuk. Többször végeztek a házon kisebb-nagyobb munkákat, régen még egy családi ház is hozzá volt építve, de azt elbontották. Most a mai kor elvárásai szerint újítjuk meg – ismertette Lógár Zoltán.


Vissza a tartalomhoz